Castelul Bethlen, care face parte din fosta Cetate a Aiudului, a devenit din nou proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal, a anunţat luni pe site-ul său Eparhia Reformată. Eparhia Reformată din Ardeal a solicitat retrocedarea castelului în urmă cu 15 ani, dar cererea sa a fost respinsă de Comisia de retrocedare după prima examinare.

În urma acţiunii întreprinse de Biserica Reformată, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea care a respins restituirea imobilului şi a obligat Comisia de restituire să adopte o altă decizie privind retrocedarea valorosului monument.

Prin noua decizie s-a dispus deja restituirea Castelului Bethlen. Viceprimarul oraşului Aiud, Helga Lőrincz, a declarat pentru Agenţia de Presă MTI că oraşul nu va ataca noua decizie a instanţei şi va încerca să coopereze cu biserica.

Episcopul reformat Béla Kató a salutat această decizie, subliniind că astfel se va crea posibilitatea ca „edificiile istorice situate în centrul orașului să formeze un nucleu unitar”.

Episcopul a avut numai cuvinte de laudă la adresa conducerii oraşului, care acceptă că imobilele li se cuvin proprietarilor de drept.

Eparhia Reformată a colaborat şi până acum foarte bine cu administraţia publică locală, în contextul în care scopul lor comun este reabilitarea şi utilizarea clădirilor din centrul oraşului Aiud, a mai spus Béla Kató, care a adăugat: „Eparhia Reformată din Ardeal de mult timp nu a mai primit înapoi nicio clădire mai importantă, astfel că restituirea Castelului Bethlen este un progres în stagnarea din ultimii ani”, a mai menţionat site-ul Eparhiei Reformate care îl citează pe episcop.

Biserica Reformată a recâştigat mai de mult complexul de clădiri al Colegiului Reformat Bethlen Gábor, situat în apropierea cetăţii, precum şi apartamentele profesorilor aflate pe strada unde se situează şi Colegiul Bethlen Gábor.

Apartamentele profesorilor si Biserica Reformată înconjurată de zidurile Cetăţii se află în proces de renovare. Castelul Bethlen, care a fost recâştigat acum, a fost construit peste poarta Cetăţii.

În Cetate şi în Biserica Reformată, care se află în centrul cetăţii, se poate ajunge printr-o intrare cu boltă care este ca un tunel şi care trece prin parterul Castelului. Castelul a servit cândva drept palat princiar, iar mai târziu a găzduit Colegiul Bethlen Gábor.

După naționalizarea sa, în 1948, orașul Aiud a înființat în Castel un muzeu istoric. Renovarea Castelui a început în 2011 din fonduri asigurate de Guvernul român, însă nu a fost finalizată nici până azi.

Viceprimarul oraşului Aiud, Helga Lőrincz, a mai menţionat pentru Agenţia MTI că obiectele muzeului istoric nu sunt expuse în prezent. Oraşul aşteaptă încheierea procesului de reabilitare pentru ca muzeul să se poată muta înapoi în Castel.

Potrivit legii, biserica trebuie să păstreze timp de zece ani destinaţia imobilelor restituite, a precizat viceprimarul oraşului Aiud, care a adăugat: „Am solicitat bisericii să încheiem un acord de parteneriat pe termen lung şi să identificăm resursele necesare pentru încheierea reabilitării imobilului”.

Sursa: MTI/Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.