Peste 1.000 de participanți, printre care se numără militari, jandarmi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari, împreună cu contingentele militare din Polonia și Franța, vor lua parte la parada militară programată pentru Ziua Națională a României, care se va desfășura la Alba Iulia în această vineri.

Potrivit informațiilor furnizate de Divizia 4 Infanterie „Gemina”, evenimentul va include 14 detașamente de defilare cu mijloace terestre, precum complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, precum și transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU. La acestea se vor adăuga și tehnica de luptă adusă din Polonia și Franța.

Conform unui comunicat emis de Divizia 4 Infanterie „Gemina” prin intermediul Agerpres, Alba Iulia va găzdui joi și vineri manifestări care vor implica participarea militarilor și a mijloacelor tehnice terestre și aeriene din cadrul sistemului național de ordine publică și siguranță națională.

Pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a evenimentelor, se vor desfășura repetiții și antrenamente generale miercuri și joi în zona Bulevardului „1 Decembrie 1918”.

În cadrul acestor manifestări, joi vor avea loc ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele lui I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria. De asemenea, va fi prezent un detașament de onoare la arborarea Drapelului Național al României în Piața Tricolorului, format din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În ziua de vineri, începând cu ora 14:15, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii, unde detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”. De la ora 15:00, se va desfășura ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor participa 16 detașamente de defilare pe jos, incluzând peste 1.000 de militari din Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Forțele pentru Operații Speciale, Batalionul 136 Geniu „Apulum”, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, și alte structuri relevante pentru apărare, ordine publică și securitate națională.

La parada vor contribui și elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, avioanele IAR-99 ȘOIM ale Bazei 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, avioane F-16 Fighting Falcon de la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și avioane C-130 Hercules de la Baza 90 Transport Aerian Strategic „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu”. De asemenea, vor participa și contingentele militare din Polonia și Franța, integrate în Brigada Multinațională Sud-Est și Grupul de Luptă al NATO dislocate în Cincu.

Este de menționat că cea mai amplă paradă militară organizată în Alba Iulia a avut loc în 2018, cu ocazia „Centenarului Unirii”, când au defilat peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.